En relativt vanlig missuppfattning är att det inte går att låna utan fast inkomst. Detta kanske stämde för ett tiotal år sedan, men idag ser verkligen annorlunda ut. Det går utmärkt att låna utan inkomst från jobb. Dock är det alltid lite svårare och du får räkna med att lånet kommer kosta betydligt mycket mer än ett klassiskt banklån. Precis som för alla typer av lån utan säkerhet kommer kreditgivaren ta ut förhöjda avgifter av dig som låntagare för att väga upp den osäkerhet som din eventuella oförmåga att återbetala lånet i tid. Detta märkes framförallt genom att förhöjda avgifter tas ut, samt att den effektiva räntan allt som oftast är mycket hög.

Lån utan fast arbetsinkomst inte att rekommendera 

Möjligheten att låna pengar utan inkomst är en välbevarad hemlighet, som nu allt fler upptäcker eftersom de är i behov av krediter då de saknar tillräckliga finansiella medel. Samtidigt finns det flera mycket goda skäl till varför man sällan hör talas om lån utan krav på inkomst eller anställning.  Det främsta skälet är att det oftast är direkt dumt att ta lån om man inte har en återkommande inkomst, framförallt är det inte att rekommendera denna typ av lån om man dessutom vet med sig att man inte kommer ha tillräckligt med pengar för att betala tillbaka dessa krediter i tid.

Det andra skälet är att det är lätt att spendera mer pengar än vad man faktiskt behöver, om man väljer att ta lån utan någon inkomst. Saknar man arbete är det i regel klokt att spara pengar istället för att spendera mer.

Skuldfälla

Som icke inkomsttagare är det lätt hänt att man lånar på sig pengar utan att ha tillräcklig förmåga att återbetala dessa lån i tid. Idag är det många inte minst ungdomar som hamnar i vad som ibland brukar benämnas som en skuldfälla.De som skuldsatt sig hamnar slutligen hos kronofogden, som både har som uppgift att driva in lån och andra skulder  samt att försöka hitta en lösning på skuldproblematiken. 

Länge var det fullständigt tabu att tala öppet om sina ekonomiska bekymmer, men i och med att man uppmärksammat skuldproblematiken bland annat i TV (lyxfällan). Har allt fler vågat börja söka hjälp med ekonomisanering. Tyvärr har den senaste året sett en ökning av fall som hamnar hos kronofogden. Ofta handlar det om ungdomar som misslyckas med att återbetala smslån i tid.